Το Φουζάριο

Το Φουζάριο

Γράφει ο Νίκος Κυπριωτάκης, Γεωπόνος-Επιστημονικός Συνεργάτης της Agroexper

  • Τι είναι το Φουζάριο;

   Το φουζάριο είναι ένας από τους σημαντικότερους, παθογόνους μύκητες εδάφους,  ο οποίος προσβάλει τις ρίζες των φυτών, εισχωρώντας μέσα στα αγγεία τους. 

  • Τι ζημιά προκαλεί το φουζάριο στα φυτά;

   Το φουζάριο από τη στιγμή που θα εισχωρήσει στα αγγεία των φυτών αρχίζει να πολλαπλασιάζεται. Όσο περισσότερο πληθαίνουν τα κύτταρα του φουζαρίου, τόσο δυσκολεύεται η μεταφορά του νερού και  των χυμών μέσα στο φυτό, με αποτέλεσμα τα φύλλα να μην ενυδατώνονται αρκετά. 

   Οι συνέπειες της προσβολής φαίνονται, όταν τα φύλλα έχουν μεγάλη ανάγκη από νερό, π.χ. το μεσημέρι μιας ζεστής μέρας, που η ανάγκη διαπνοής  των φύλλων είναι πολύ μεγάλη. Στην περίπτωση αυτή, εάν  τα αγγεία είναι μερικώς φραγμένα, τα φύλλα  αναγκάζονται  να συστραφούν, αφού δεν μπορούν να εφοδιαστούν με αρκετό νερό. Τα φύλλα, ωστόσο, επανέρχονται το απόγευμα, μετά την ζέστη του μεσημεριού, καθώς η ανάγκη  διαπνοής είναι μικρότερη.   

   Το πρόβλημα θα ενταθεί, όταν τα κύτταρα του φουζαρίου θα έχουν πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο βαθμό που τα αγγεία θα έχουν πλήρως φράξει, με αποτέλεσμα η ξήρανση των φύλλων να μοιάζει αναπόφευκτη.  

  • Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φουζάριο;

Το φουζάριο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους ακόλουθους τρόπους: 

  1. Επιλογή ανθεκτικών υβριδίων στο μύκητα του φουζαρίου ή εμβολιασμός της επιθυμητής ποικιλίας σε ανθεκτικά υποκείμενα.
  2.  Ηλιοαπολύμανση κατά την περίοδο του καλοκαιριού (κυρίως Αύγουστο) με ειδικό πλαστικό φιλμ (ειδικό διάφανο νάιλον) για 2,5  έως 3 μήνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν την απολύμανση του εδάφους από το φουζάριο.

  3.        Απολύμανση  του εδάφους με εγκεκριμένα  σκευάσματα πριν την καλλιέργεια. Το καλοκαίρι  έχουν την καλύτερη  δράση συνεργατικά με ηλιοαπολύμανση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

  4.        Απολυμασμένη κοπριά, η οποία πέραν των άλλων  ωφελειών, συνδράμει στην ανταλλαξιμότητα στοιχείων, διατηρώντας το pH στο 6,5% εως  7%. Επιπλέον  η απολυμασμένη κοπριά λειτουργεί ως υπόστρωμα για ωφέλιμους μύκητες, οι οποίοι επιτίθενται στους παθογόνους.

  5.        Εμβολιασμός  του εδάφους με ωφέλιμους, σαπροφυτικούς μύκητες, που σαν τροφή  τους έχουν τα τους παθογόνους μύκητες όπως το φουζάριο, το βερτισίλλιο, το πύθιο,  τη φυτόφθορα κ.ά. Με τον τρόπο αυτό οι ωφέλιμοι μύκητες, μετά την εξολόθρευση των παθογόνων, εγκαθίστανται στην ριζόσφαιρα  και δεν αφήνουν κανένα  παθογόνο να εισέλθει. Για το λόγο αυτό  είναι χρήσιμο κατά καιρούς να τροφοδοτούμε αυτούς τους ωφέλιμους  μύκητες  με σκευάσματα, όπως όξινους λεοναρδίτες, αμινοξέα,   φύκια,  πολυσακχαρίτες κ.ά.

Προτεινόμενο προϊόν: 

 

GLYSS .Καινοτόμο υγρό βιοδιεγερτικό 100% φυτικής προέλευσης, κατάλληλο για υδρολίπανση και εφαρμογές στο έδαφος πριν και μετά τη βλάστηση των φυτών. Ενώ δεν αποτελεί φυτοπροστατευτικό προϊόν εμπλουτίζει το έδαφος με ωφέλιμα βακτήρια έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η ανάπτυξη των παθογόνων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


 Νίκος Κυπριωτάκης, Γεωπόνος-Επιστημονικός Συνεργάτης της Agroexper

Πηγή: AgriSC